petek, 19. junij 2015

Čas borovnic

Vsako leto ob tem času sem polno zasedena s kuhanjem marmelad in ostalih shrankov iz jagodičevja.
Prve so bile na vrsti jagode (žal sem gozdnih nabrala in posušila malenkost samo za čaj) , sedaj pa predelujem borovnice. Najlepše pri tem mi je nabiranje le teh. Gozd in njegovo okolje tako blagodejno vpliva na mene, da izgubim občutek za čas. Običajno se njegove čarobnosti ,tišine katerega "zmoti" samo petje ptic, zelenja in v tem času borovničevja polnega dišečih, sladkih sadežev ne morem odreči do prvega mraka.
Borovnica ta prekrasen, sladek, zdravja poln sadež. Zaradi svojega antioksidativnega učinka, zmanjšuje nastanek srčno žilnih bolezni, učinka staranja in menda celo raka. Posušene delujejo kot zdravilo proti driski, posušeni listi pa menda (kot prevretek) zmanjšujejo sladkor v krvi.


Sama jih običajno nekaj predelam v marmelado, nekaj jih zamrznem, predvsem pa jih pojemo take, še čisto sveže in dišeče.


  





No morda (če mi bo čas dopuščal) bom v prihodnjih dneh spekla nekaj sladkega, sadno- borovničovo pecivo.

3 komentarji:

  1. Spoštovana,
    z veseljem pregledam vedno vaš blog. Zelo zanimivo, da kljub službi in ostalih obveznosti, vse to zmorete. Splošno so mi vsi blogi zanimivi, ki opisujejo razne dejavnosti.
    Nekaj pa bi rada, če lahko poveste, kako vi pripravite marmelade iz jagodičja.
    Hvala in še veliko veselja z opisovanjem na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovana,
    zelo rada prebiram vaš blog, tudi od drugih, zelo zanimivi. Občudujem, da vse to zmorete. Pa tako lepe slike in opis. Zanima me, če lahko, ali jagodičje, ki imajo pečke, prej segrejete, da lažje stisnejo. Pa borovnice zmiksate za marmelado? Ali se samo segrejejo da popokajo jagode in vroče v vroče kozarce.
    Hvala in lep pozdrav.
    Mary

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za vaše oglede, dolžna sem vam pa še odgovor. Jaz vse jagodičevje kuham najprej brez sladkorja in nato prepasiram. Sladkor dodam po okusu, pa kakšno kislo jabolko kuham poleg zaradi velike vsebnosti pektina. Marmelado polnim še vročo v prav tako vroče kozarčke katere steriliziram v pečici.

    OdgovoriIzbriši