sreda, 13. avgust 2014

Korenčkovi prepognjenci

Ob tem naslovu mi je na misel prišla zgodbica pisateljice Svetlane Makarovič "Korenčkov palček". Ko sta bila otroka še čisto majhna smo šli večkrat v Lutkovno gledališče in tam smo videli to prisrčno lutkovno igrico.

 

No sedaj pa k temi v naslovu.
Korenčkove piškote ali korenjeve prepognjence vedno pečem ob koncu poletja, kadar mi korenje na vrtu dobro obrodi in letošnje leto je tako. So zelo okusni pa še testo je močno rumeno-oranžne barve. Napolnim jih z domačo marmelado, čeprav mi le ta iz kakšnega piškota steče na pekač.
Pa še recept sem vam dolžna:
1/2 kg moke
25 dag masla
25 dag korenja
1/2 zavitka pecilnega praška
sladkor za potresanje
marmelada
Korenje drobno naribam (tako kot ribate hren), ga dodam moki, katero prej presejem skupaj s pecilnim praškom, dodam še zmehčano maslo, ter vgnetem testo. Le tega razvaljam recimo za nožev rob debelo, ter s krapovim obodcem izrežem kroge. Na vsakega dam žličko marmelade, prepognem, robove stisnem skupaj kar z vilicami ter potem piškote pečem na cca 180 stopinj, da porumenijo. Ohlajene povaljam v sladkorni moki.
Res so dobri in enostavni za peko zato če vam ostaja veliko korenja jih specite pa še sladokusci v družini bodo veseli.1 komentar: