sreda, 07. avgust 2013

Zdravilni ognjič in mazilo

Drugo ime za ognjič je tudi vremenar kajti  če so cvetovi do 8. ure zjutraj zaprti, bo ta dan slabo vreme.No moram reči da še nisem preverjala te lastnosti rastline, o njenem zdravilnem učinku za zdravljenje kožnih težav pa imam pozitivne izkušnje. Zato imam na vrtu kar nekaj ognjiča (se kar sam zaseje iz leta v leto) in vsako leto ta čas skuham ognjičevo mazilo.


S svežimi cvetovi napolnim polliterski kozarec ter jih prelijem z oljčnim oljem.Cvetovi morajo biti popolnoma prekriti z oljem. To pustim "zoreti" na soncu nekako tri tedne.


Po treh tednih vse skupaj segrevam nad vodno kopeljo toliko časa, da olje postane rahlo motno (to je znak, da so se iz ognjiča izločile zdravilne učinkovine) vendar pazim da olja ne pregrejem in s tem uničim zdravilni učinek. Mešanico precedim skozi gosto krpo ter dodam cca 150g čebeljega voska. Mešam toliko časa, da se vosek raztopi in nato tekočino nalijem v male kozarčke.Mazilo uporabljamo za celjenje ran,za razne odrgnine, opekline, glivice, razpokano kožo, izpuščaje, pike žuželk...Pomaga tudi pri glivičnih okužbah stopal (preverjeno).
Lahko pa cvetne koške-lističe naberemo in posušimo ter le te uporabljamo za čaj kateri pomaga pri težavah z želodcem.


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar