sreda, 08. marec 2017

8.marec

Praznik, kateri je bil leta nazaj kar malo zasmehovan, zaničevan, za večino nepomemben, kar nekaj, komunistični praznik ampak to le za tiste ki niso poznali ozadja...
Ozadje le tega pa je nekaj več je zgodovinski dogodek, je boj za enakopravnost žensk tako politične, ekonomske kot socialne.
In še malo zgodovine...
Leta 1857 so se zaposlene v tekstilnih tovarnah v NY organizirale protest katerega vzrok so bile nizke plače ter nečloveške delovne razmere.To je bil začetek.
Leta 1908 se na ulicah NY zbralo več kot 15 tisoč žensk na protestih pod sloganom "Kruh in Vrtnice"(kjer je kruh simboliziral varnost in vrtnice boljše življenje)
Leta 1910 pa je bil sprejet predlog feministke Clare Zetkin za priznanje mednarodnega praznika žensk, kjer pa še ni bil določen točen datum.
Leta 1917 so pričele z velikimi protesti ženske v Rusiji in protesti niso prenehali dokler niso dobile volilno pravico 23. februarja po julijanskem koledarju, kar je 8. marec po gregorijanskem koledarju.
Zato lepo praznovanje in poklon vsem ženskam ki so nam s svojim protestom to kar imamo danes izborile.
Jaz pa sem si polepšala praznik z uživanjem na sončku, med pomladnim cvetjem s katerim sem razveselila mojo mamo in taščo, pa še za mojo dušo je bilo to nekaj lepega.
Ni komentarjev:

Objavite komentar