torek, 20. maj 2014

Čas za bezeg

Bezeg je začel cveteti, pa tako diši in tako zdravilen je. Kot pravi pregovor da ima bezeg toliko zdravilnih lastnosti, da se je potrebno pred njim prikloniti in odkriti. Nekoč je veljalo, da naj bi se bezeg zasadilo pri vsaki hiši, saj naj bi odganjal zle duhove in pa slabo energijo, kajti v njem naj bi živeli dobri duhovi. 
Ker ima ta rastlina mnoge zdravilne lastnosti, so ga v preteklosti imenovali »zdravilna skrinjica kmečkih ljudi«.
Nabiramo mlade poganjke in liste (za zdravljenje sladkorne bolezni) ter cvetove (za zdravljenje, gripe, prehladov, zbijanju vročine, seneni nahod, za čiščenje organizma...)
Uporabno je tudi lubje, katero pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, sklepnem revmatizmu...
Torej lepi dnevi so tu, odpravite se v gozd ter naberite bezeg .



Pa še en recept katerega sem dobila pred dnevi nisem ga pa še preizkusila

Štrudelj malo drugače

Sestavine:
250-300g listnatega testa
500g skute
80g bezgovih cvetov
2 žlici sladkorja
1 jajce
1 vanilij sladkor

Bezgove cvetove očistimo, jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem in vanilij sladkorjem, dodamo skuto, ter bezgove cvetove in premešamo. Pečemo 1 uro na 170 stopinj.











Del bezga sem namočila za sirup, preostalega pa sušim. Predlagam, da ga sušite v senci na zračnem prostoru, tako cvetovi ostanejo tudi po sušenju lepo beli.









 

Ni komentarjev:

Objavite komentar