nedelja, 09. marec 2014

Rdeča Istra

Veliko nas je kateri v zgodnjih spomladanskih dneh radi kolesarimo po Istri, manj znano pa je da se Istra deli na tri dele Bela Istra-vzhodni del z Učko ime pa je dobila zaradi kamnitih kraških tal, Siva Istra se imenuje osrednji del zaradi glinenih tal, Rdeča Istra pa je zahodni del poimenovan po značilni rdeči zemlji - terrarossa.
Danes sva v prekrasnem sicer rahlo vetrovnem vremenu (no za mene je bilo "rahlo vetrovno" ker sem bila vseskozi zadaj) prekolesarila del na severozahodu.
Začela sva v Dekanih, se podala proti Kubedu, Gračišču, Sočergi, čez mejo skozi Buzet in v dolino Mirne. Danes je res opravičila svoje ime, bilo je mirno z malo prometa, pa še ugoden veter in prijetne temperature.
Pot je vodila mimo prijetnega mesteca na vzpetini-Motovuna (junija sva ga obiskala in je od glavne ceste še kar nekaj vzpona proti koncu je pa pot tlakovana še s kockami po katerih se ni prav nič prijetno voziti, ampak si pa nagrajen s prekrasnim razgledom in prijetnim starim mestnim jedrom, tako da priporočam).

Slika

Slika

In potem tisti kar razpotegnjen klanec proti Bujam, kjer imam še vedno željo da nekoč obiščeva Grožnjan, menda prav tako prijetno mestece, pa me ob koncu vzpona vedno mine volja.

Slika

Slika

Pot naju je vodila mimo Buj in potem spust v dolino Dragonje, kjer so breskve že v polnem cvetu.

Slika

Mimo solin proti Portorožu,

Slika

Slika

v slaščičarno Minjon na sladoled in kavo

Slika

in potem ti tisti nebodisigatreba klanec na Beli križ in še en hujši iz Strunjana , pa preko Dobrav do Izole, Kopra in nazaj v Dekane.

Slika

Slika

Lepo in toplo priporočava, vsem, kateri teh krajev še niste obiskali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar