nedelja, 15. september 2013

Slivova marmelada

Ko sadje dozori ga je vedno v obilju in vse naenkrat je zrelo. In kaj naj drugega naredim kot da ga vkuham v kompote ali marmelade.
Sedaj so bile na vrsti slive, tiste sladke pozne iz katerih je marmelada reeeees dobra.


No nekaj sem jih zamrznila za cmoke, iz ostalih pa skuhala marmelado. Kdor ima rad bolj sladke marmelade je to pravi recept. Menda izhaja iz dežele sliv -Srbije, vendar je pri nas v družini že zelo dolgo.

SLIVOVA MARMELADA

5 kg sliv
2,5 kg sladkorja
0,25 l vinskega kisa
2 dl ruma

Slive operemo, spečkamo in kuhamo od 1/2 do 3/4 ure. Med kuhanjem stalno mešamo. Nato dodamo sladkor in kis ter zopet kuhamo 1/2 do 3/4 ure. Na koncu dodamo še rum in pustimo da samo zavre, ter še vroče napolnimo v kozarce.
Marmelada je odlična, ker so v njej celi koščki sli, kis ji da lepo barvo, rum pa še ojača aromo.
Sama sicer dam manj sladkorja, vendar je to odvisno od okusa posameznika.

In da imate zjutraj svež kruh, domače maslo in to marmelado, vam povem za prste obliznit.

 


Ni komentarjev:

Objavite komentar