nedelja, 28. april 2013

Panna cotta ali kuhana smetana

Ker prav vsi družinski člani obožujejo to sladico jo naredim večkrat, običajno ob koncu tedna. Je enostaven recept in najbolje je, da jo pripravite kakih 6 ur prej, ampak pri nas nebi zdržala toliko časa v hladilniku in ker mi običajno primanjkuje časa, jo postavim za kakšno urico v zmrzovalnik, da se strdi.
In sedaj recept:

500g sladke smetane
1 vanilijev strok
50g sladkorja
2 lističa želatine

Strok prerežem in postrgam semena, ter jih dodam v smetano, prav tako strok, 50 g sladkorja in vse skupaj ob mešanju zavrem.Nato zmanjšam ogenj in kuham še približno 10 minut. Medtem namočim lističa želatine v malo hladne vode. Ko je smetana kuhana jo odstavim iz ognja ter dodam zmehčana in ožeta lističa želatine in mešam toliko časa, da se razpustita.
Smetano nalijem v modelčke ali kozarčke katere sem predhodno oplaknila z mrzlo vodo. Smetano postavite v hladilnik  ali če ste bolj na tesno s časom v zmrzovalnik, da se strdi.
Sedaj je čas, da naredimo preliv, ta je običajno iz gozdnih sadeže,lahko pa tudi višenj, breskev...
Jaz sadje segrejem v kozici dodam amareto (ali kakšen sadni liker) in sladkor v prahu po okusu in počasi dušim.
Običajno strjeno smetano zvrnemo na krožniček in prelijemo z ohlajenim sadnim prelivom. jaz pa postopek poenostavim in sadno omako dodam kar v kozarčke ali modelčke.
Res enostavna sladica za štiri sladkosnede.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar