sobota, 9. februar 2013

Krofi ali bobi

Nekje krofi drugod bobi pa vendar je to eno in isto pecivo tako močno zasidrano v Slovenski kuhinji. Predvsem se bolj pogosto cvrejo za pustno soboto, pa za razna praznovanja in kakšen t.i. "smen".
Za mene ta sladica po okusu ni najljubša, no sploh mi ni nič posebnega, ampak še do pred nekaj let nazaj mi je bila to najtežje izvedljiva sladica. Ker krof mora imeti"pašček", pa pravilno strukturo testa"brez lukenj"in lepe oblike mora biti, pa marmelada mora biti notri in to veliko marmelade za naše sladkosnedce, no na koncu mora biti pa še okusen.
Moram priznati, da mi je bilo izdelava krofov zmeraj nekakšen izziv, pa mi nikakor niso "ratali" taki kot bi želela. Bili so bolj podobni krompirjem, o paščkih pa ni bilo ne duha in sluha, dooookler mi ni kolegica posredovala nek res enostaven recept, za katerega sem bila sprva kar malo skeptična. Ampak uspeh je vedno zagotovljen, verjemite.
Pa začnimo

Potrebujete:

1 kg moke
7 rumenjakov
10 dag sladkorja
1/2 l mleka
1dcl olja
6 dag kvasa
limonina lupinica
2 žlici ruma
sol

Naredite kvasec, medtem rumenjake penasto zmešajte s sladkorjem- ta se mora stopiti, dodajte limonino lupinico,rum,olje, moko in vse zamesite kar z žvrkljami. Testa nič ne vzhajajte temveč ga razdelite na štiri hlebčke, vsak hlebček pa na deset delov (jaz naredim dol svaljk in ga razdelim na deset približno enakih delov).
 
Oblikujete kroglice (nič obodcev in rezanja) in jih položite na pomokan prt, ter jih pokrijete s čistim prtičem in vzhajate 1 1/2 ure do 2 ur.
 
 
 
Nato jih obrnete in vzhajate na drugi strani še 1/2 ure.
 
 
Medtem segrejete olje (pravo temperaturo za cvretje preverite s koščkom testa- ko preštejete do tri in če košček priplava na vrh je temperatura prava).
Jaz temperaturo oziroma moč segrevanja olje med cvretjem malo prilagajam.
Najprej ocvrete -položite v olje zgornjo stran vzhajanega krofa, ter posodo pokrijete, nato krofe obrnemo in ocvremo še drugo stran , ter posode ne pokrivamo.
 
 
Če so krofi pečeni preverite z zobotrebcem.
V še tople lahko nabrizgate marmelado, s tistim ozkim malo daljšim nastavkom ali pa ne, to je pač stvar okusa.
Ko se ohladijo, jih potresite s sladkorjem v prahu.
 
 
 
 
 
 
Naj bo tudi pri vas Pust mastnih ust.
 
 

 
 
 

1 komentar:

  1. Tehle si pa kar precej napekla, ampak jih gotovo hitro zmanjka!

    OdgovoriIzbriši