ponedeljek, 17. september 2012

Ko mi zadišijo piškoti

Vsake toliko časa mi zadiši nekaj domačega, sladkega in čokoladnega in takrat me zagrabi "napad" peke piškotov. In ker sem imela doma vse sestavine in pa seveda voljo je kuhinja kmalu dišala po pecivu, dišavni medenjaki, linški piškoti z domačo ribezovo marmelado, čokoladni rogljički in pa mali piškotki z marcipanom.
 
Poleg pa dišeč jasminov čaj
 
 
In še nekaj receptov
 
Linški piškoti
 
25 dag moke
7,5 dag sladkorja
12,5 dag masla
2 vanilij sladkorja
1 žlička pecilnega praška
1 jajce
1 žlica ruma
(običajno vzamem dvojno količino sestavin)
 
Iz vseh sestavin zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček,zavijemo v folijo in pustimo počivati na hladnem cca 60 minut. Nato testo razvaljamo cca 3-5 mm debelo in z obodcem izrežemo kroge. Pečemo v vnaprej segreti pečici na 180 stopinj cca 15 minut. Ohlajene piškote z izrezanim notranjim delom položimo na peki papir in jih potresemo s sladkorjem v prahu, preostale "polne" polovice pa premažemo z ribezovo marmelado ter stisnemo skupaj z "posladkorjenim" zgornjim delom.
 
Čokoladni rogljički
 
420 g moke
6 zavitkov vanilij sladkorja
3 rumenjaki
300 g masla
200 g mletih lešnikov
120 g čokolade v prahu
in za obliv
100 g čokolade
 
Iz sestavin zamesimo testo katero oblikujemo v hlebček, ovijemo s prozorno folijo in  pustimo počivati v hladilniku cca 60 minut.Nato zvaljamo tanke svaljke, jih narežemo na koščke in oblikujemo v rogljičke. Le te pečemo v pečici segreti na 180 stopinj cca 10-15 minut. Ohlajene pomočimo v stopljeno čokolado in osušimo na mrežici

 
Medeni srčki
 
450 g medu
250g sladkorja
100 g masla
2 jajci
ščep soli
po 50 g citronata in oranžata
1 žlička mletega cimeta
1/2 žličke mletih klinčkov
1 kg moke
2 zavojčka pecilnega praška
za premaz
marelična marmelada
za obliv
200g grenke čokolade
 
 
Med, sladkor in maslo segrevamo in ves čas mešamo, dokler zmes ni gladka in spojena.nato odstavimo z ognja in mešamo še toliko časa, da je medena zmes samo še mlačna. Dodamo razžvrkljani jajci s soljo,na majhne koščke narezan citronat in oranžat (lahko tudi izpustimo),cimet,klinčke in moko presejano skupaj s pecilnim praškom.Testo dobro pregnetemo in razvaljamo na cca 0,5 cm debelo, ter izrežemo srčke, katere polagamo na pekač obložen s peki papirjem.Pečemo v segreti pečici na cca 200 stopinj na srednji višini cca 15 minut oziroma ko dobijo  rjavo barvo. Še tople premažemo z marelično(ali kakšno drugo) marmelado in stisnemo po dva skupaj. Čokolado razpustimo v vodni kopeli in srčke potiskamo do polovice vanjo ter jih osušimo na mrežici.
 
Pa sladek dober tek, v kolikor se boste lotili peke
 


 

 
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar