torek, 30. maj 2017

Jagodni džem in metin sirup

V tem tednu je sezona jagod na višku, pa še toplo in sončno vreme jim gre na roko in vsak dan doda nekaj k njihovi sladkobi in čudoviti barvi
Sladke, sočne, pa tako lepe rdeče barve, da o vonju, ki je napolnil avto, ko sem jih peljala domov iz bližnje kmetije sploh ne bi govorila.
To je čisto nekaj drugega kot tiste uvožene, brez okusa in sladkobe, brez vonja in blede barve, katere pripeljejo v trgovske centre iz Španije, Italije ali celo kakšne še bolj oddaljene dežele.
Smo se jih kar najedli, pa marmelado in džem sem skuhala in še jih bom šla iskat ker so res dobre in domače.




Ni boljšega zajtrka kot je košček domačega rženega kruha, z domačim maslom in krepko žlico sveže kuhanega jagodnega džema. Poleg pa skodelica dobre kave servirano na vrtni mizi v čudovitem sobotnem jutru.


In ker je tudi poprova meta v polnem rastju, sem po receptu sodelavke naredila še metin sirup. V vročih poletnih dneh, ki prihajajo se prileže dobro ohlajen z dodatkom mete in rezinami limone.
Pa še recept:
cca 1 liter narezane mete
2 litra vode in 2 kg sladkorja zavri in ohladi toliko da je mešanica še mlačna. Dodaj meto dve citronki in 4 narezane bio limone. Vse skupaj pusti stati 24 ur nato precedi v steklenice in shrani v hladen temen prostor.





Ni komentarjev:

Objavite komentar