sobota, 2. marec 2013

Čokoladna potica

Ker sem za kosilo skuhala krompirjev golaž z gobami in pečeno polento s sirom, je bilo potrebno nekaj speči nekaj čokoladnega. Ja že dolgo nisem pekla čokoladne potice, pa sem pobrskala po starih receptih in zamesila kvašeno testo za potico.Naredim malo boljše testo ne čisto običajno (dodam malo več rumenjakov namesto dveh štiri in pa malo več masla cca 15 dag).  Ko je testo vzhajalo, sem pripravila nadev.Recept za nadev sem dobila od sodelavca že pred mnogimi leti in moram reči, da je res odličen. gre pa takole:

Nadev
15 dag masla
20 dag mehke moke
1/4 do 1/2 mleka (lahko tudi več)
20 dag sladkorja
20 do 25 dag čokolade
vanilij sladkor 
Maslo raztopimo, dodamo moko prepražimo in še preden zarumeni zalijemo z mlekom (še bolje je če je toplo se nam ne naredijo grudice) in med stalnim mešanjem prevremo. Mlečno prežganje naj bo tako gosto kot navadna kreme. Potem primešamo še nad paro zmehčano čokolado, sladkor in vanilij sladkor, ter vse skupaj ohladimo. Če je nadev pregost, ga lahko razredčimo z rumenjaki ali mlekom.

Vzhajano testo razvaljamo kot za vsako drugo potico, namažemo z ohlajenim nadevom in zvijemo.
pekač namažemo z maslom, potresemo z drobtinami ter vanj položimo potico, katero pustimo še kratek čas vzhajati. Pred peko jo prebodemo z vilico in pečemo na 180-200 stopinj cca 60 minut (odvisno od pečice).
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar