Na vrtu je še veliko zelenjave in če bo vreme lepo in temperature temu primerne bomo lahko le to pobirali še pozno v jesenski čas. V dneh ko ni bilo dežja in se je zemlja vsaj malce posušila, pa sem pobrala nekaj peteršilja, korenja, zelene, zelja, rumene kolerabe, paprike, še celo nekaj paradižnika in zadnje kumare. Del zelenjave sem narezala in naribala za mešano oziroma srbsko solato, del pa sem zmlela za mokro vegeto.
Narezano in naribano zelenjavo (čebula, korenje, zelje, paprika zelena, rdeča, rumena, zelen in rdeč paradižnik, kumare) sem osolila (po okusu), pokrila in pustila stati štiriindvajset ur, da se je prepojila.
Prijateljica mi je dala recept po katerem ona že vrsto let pripravlja to solato in je res odlična.
Mešanica za vlaganje:
1l kisa za vlaganje
2l vode
14 dag sladkorja
2 dcl olja
soli ni, ker je zelenjava že predhodno soljena.
Vso narezano zelenjavo sem stresla v hladno mešanico in kuhala do vretja, nato pa skupaj s tekočino napolnila sterilizirane kozarčke (v vsakega sem dodala še lovor in nekaj zrn popra), jih trdno zaprla, ter pokrite pustila, da so se počasi ohladili.
Za spremembo od preteklih let, sem letos naredila mokro mešanico za vegeto. Razlika od suhe je da pri prvi vsa zelišča posušimo, pri mokri pa zmeljemo, osolimo kar obilno, ker je sol konzervans in pustimo čez noč, da se mešanica prepoji. Mešanica je zelo slana, zato jo je potrebno previdno dodajati jedem, da jih ne presolimo.
Za pet manjših kozarčkov sem uporabila približno seveda pa mešanico prilagodi vsak svojem okusu.
250g peteršilja(korenina in zelenje)
250g korenja
250g čebule
100g pora
100 g nadzemne kolerabe
100g gomoljne zelene
80g česna
250g soli
Sama mešanico uporabim za jušne osnove ali pa jo dodam raznim omakam za okus.
Ni komentarjev:
Objavite komentar