četrtek, 6. maj 2021

Pred dežjem

     Letošnje leto res ni prijazno do vrtičkarjev, no vsaj zaenkrat. Temperature so nizke za ta letni čas. V naših koncih- na Gorenjskem je veliko dežja, zmrzali, celo snega, pa nas obdobje "ledenih mož in Zofke" še čaka in ti dnevi se običajno ne izneverijo kar se tiče dežja in nizkih temperatur.
    Glede na pričakovano in napovedano slabo vreme za danes, sem v preteklih dveh dneh pohitela z delom na vrtu. Ker sem v preteklih tednih vrt kar malce zanemarila je bilo dela res veliko, pa še doma vzgojene sadike cvetače, zgodnjega zelja, nadzemne kolerabice in pora so bile že kar velike in so samo še čakale presaditev v gredice. 
    Nasad trajnic in greda z zelišči sta bili plevelni, rastline pa so potrebovale rez, rahljanje in posamezne dognojitev. V zelenjavnem vrtu in na dvignjenih gredah sem posadila cvetačo, zgodnje zelje, glavnati ohrovt, por, posejala rdečo peso, dosadila grah. Le tega sem na gredo presadila iz lončkov že konec meseca marca, potem pa je zaradi res nizkih temperatur kar malce zastal v rasti. Vendar je ideja in izkušnja s sajenjem le tega v lončke dobra.
    Dela je bilo res veliko, priznam tudi da se nisem ozirala na setveni koledar predvsem zaradi pomanjkanja časa in slabe napovedi. Želela sem le izpolniti začrtan plan, da uredim vrt in posadim sadike.
    Plan je izpolnjen, danes je deževno, kratek čas je med dežjem padal celo sneg in zopet je hladno. Upam da bodo rastline preživeli ta mrzel šok in da jih ne bodo prav z veseljem hrustali polžki, kateri so kljub mrazu prilezli na plano.

sadike so že posajene v gredicah, le paprika in paradižnik čakata na toplejše dni


zeliščni del


nasad trajnic




brez knjige in načrta zasaditve ne gre







zgodnje zelje in glavnati ohrovt


belokranjska in rdeča ptujska čebula, korenček, redkvica, špinača, blitva...


grah 



cvetača in nadzemna kolerabica


pripravljena greda za saditev bučk


še nekaj trajnic in vmes maline


Dvignjene grede na južni strani hiše, okoli nasad trajnic in grmičevja. Nekoč je bila tu trava, pa zaradi vroče lege ni prav lepo uspevala, vse je bilo plevelno, trave pa bolj malo. Tako sva se odločila da postaviva nekaj gred ter imamo od tega nekaj koristi. 




Današnji deževen dan je pravšnji, da v plan zasaditve vnesem popravke in narišem dejansko stanje, kajti prihodnje leto mi bo to pomagalo pri načrtovanju. Po nekaj mesecih bom namreč že pozabila kaj , kdaj in kje sem kaj posadila.


 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar