nedelja, 30. junij 2024

V okolici Kamnika

     Ko je vroče se na kolo odpraviva zgodaj, da sva do najhujše vročine doma. Tokrat smo šli s kolegi poiskat hlad v okolico Kamnika natančneje v Kamniško Bistrico
    V jutranjih urah je bilo še malo prometa, tako kolesarjev kot tistih z jeklenimi konjički. Seveda pa to ne velja za planince, ki so želeli prehoditi kako daljšo turo. Ti so bili na izhodišču precej pred nami, ker je bilo parkirišče na koncu doline kar zasedeno. In vsakdo, ki je kadarkoli hodil v visokogorje ve, da se je potrebno odpraviti zgodaj, ker kasneje se vreme kar rado "skisa" oziroma nastanejo nevihte, ki pa so v poletnih mesecih kar pogoste. Ni prijetno pa še nevarno je če te sredi skal ulovi kakšno deževje z grmenjem in bliskanje.
    Kamniška Bistrica pa je vedno lepa, obkrožena z vencem prekrasnih gor. Ja že dolgo tega je, kar smo kar nekaj teh prehodili.
       




    Nazaj grede pa smo se vzpeli še čez Tunjice in ustavili v kavarni ob gradu Strmol na hladni pijači, kajti sonce je že kazalo svojo moč in v naših bidonih se je ostanek napitka že krepko segrel.
    No glavno je, da smo bili pred najhujšo vročino smo bili že doma, pa še dobro stotko smo prevrteli.






sobota, 29. junij 2024

Še ena sadna

     Ja torta seveda, tokrat marelična z mascarpone sirčkom in belo čokolado. Recept je povzet https://midvakuhava.si/marelicna-torta-z-belo-cokolado/#google_vignette. Spremenila sem le količine za biskvitno osnovo kjer sem namesto 20g moke in 20 g zmletih mandljev vsako sestavino povečala v 30g. Prva osnova mi je bila pretanka in premalo kompaktna. No mogoče sem pa naredila kje napako ampak kakorkoli druga je bila boljša. So pa recepti na tej strani res dobri, enostavni in razumljivo predstavljeni.

     Neposrečeno pečeno osnovo sem zdrobila-v drobtine in uporabila kot hrustljavo plast v osvežilni sladici z breskvami, smetano in jogurtom v kozarčku. 


Torto sem spekla za mojo mamo, ki danes praznuje 92 let. 

Za okrasitev sem uporabila tudi posladkorjeno pravo sivko.

Za dodatek k sladkem darilu, pa še en dišeč šopek z domačega vrta





torek, 25. junij 2024

Srčkasto in dišeče

       Vsako leto posušim cvetove prave sivke in lavandina, ter z njimi napolnim srčke, sešite iz pisanih bombažkov, okrašenih s čipkami, pisanimi trakovi in gumbi. Porabila sem zadnje lanskoletno posušeno cvetje, ker letošnje je še v polnem cvetu. Ko srčke polnim, se okoli širi omamen vonj eteričnega olja posušenih cvetov in takrat se me tudi komarji daleč izogibajo.






  

ponedeljek, 24. junij 2024

Lavandin

     Prava sivka je že odcvetela in v nekaj dneh so zacveteli grmički lavandina. Nekaj sem ga postrigla, sedaj ko so cvetki še sveži, da se manj osiplje in naredila dišeč venček. Nekaj cvetočih stebelc sem s tanko žičko povezala skupaj v majhne šopke, te pa potem navezala na osnovo iz debelejše žice. Na koncu sem venček narahlo popršila z lakom za lase, da se bodo cvetki čim manj osipali in bo venček še tja v turobnih zimskih dneh pričaral del dišečega, toplega in sončnega poletja.









sobota, 22. junij 2024

Praznovanje

     Včeraj nisem kolesarila, ker smo praznovali. Ja tudi meni se leta prištevajo in v družinskem krogu smo se malce poveselili, poklepetali, malce "piknili" kot pravi hči za narezek ter spili kakšno hladno pijačo. Za zaključek pa še dve sadni torti, malinova in borovničeva, ker kot pravi vnukinja "Ja mama, kakšen je pa to rojstni dan brez torte"🥰

pivske preste, mlečni kruh, bagete, palčke z zelišči, česnom in olivami

pa malce "za piknit"



malinova z mascarponejevo kremo ter španskimi vetrci



borovničeva z grškim jogurtom in belo čokolado






petek, 21. junij 2024

Sušim in vkuhavam

    V tem času na vrtu pobiram maline, ribez in kuham marmelade. Brez vseh dodatkov razen sladkorja in včasih malce soka limon. Ribeza je bilo malo, ker sva v jeseni grmičke kar pošteno obrezala, bil je pa debel. Maline pa sproti pobiram, ker sicer kar hitro splesnijo in kar dobro zorijo.




Za čajne mešanice nabiram meto, meliso, materino dušico, dišečo vrtnico, pravo sivko in ognjič iz katerega bom naredila mazilo.





ponedeljek, 17. junij 2024

Projekt končan

    Po skoraj treh tednih (s krajšimi premori), sem zaključila z zastavljenim šiviljskim projektom in to skoraj teden dni pred "rokom" oziroma šolskimi počitnicami.
     Najini trije vnuki in ena vnukinja naslednji teden pričnejo s poletnimi počitnicami. Res da sta dva šolarja in dva, ki vrtec obiskujeta zadnje leto, vendar počitnice pričakujejo vsi enako nestrpno.
    Za zaključek šolskega leta sem vsakemu sešila lahko poletno odejo. Sešite so iz bombažnih kvadratov v velikosti 9 x 9 inch , vse skupaj podloženo z medvlogo. Za hrbtno stran pa sem izbrala bombažen vafel. Vse skupaj sem prešila, prišila robni trak, kateri je na hrbtni strani prišit ročno, ter za okras vsaki odeji na hrbtno stran ročno prišila dve aplikaciji srčkov. Tako projekt je zaključen, sedaj pa me čaka temeljito pospravljanje šivalnice in potem bo sledilo kakšno manjše šivanje juhej.













   

nedelja, 16. junij 2024

Lepo jutro

     Današnja nedelja je bila po dolgem času brez kolesa, oziroma brez kateregakoli športa. Sprva sem planirala en lahkoten jutranji tek, pa sem se hitro prepričala, da potrebujem le eno dobro jutranjo kavo, posedanje na vrtu, malce branja, ročnega šivanja, malce nabiranja cvetoče sivke, skratka lagodno posedanje brez hitenja.
    Najprej sem spekla slasten mlečni kruh. Končno postavila vrtno mizo in stole ter si na vrtu privoščila en tak dober zajtrk s sveže pečenim kruhom namazanim z domačim maslom, ter nekaj dni nazaj kuhano dišečo malinovo marmelado, pa en velik lonček dišeče kave.



Jutranji mir, dišeč in cvetoč vrt, brenčanje čebel, prelepo sončno nedeljsko jutro...












in ker ne morem mirovat ter se mi po glavi vedno vrtijo neke ideje sem nabrano sivko potopila v sivkin sirup in potresla s sladkorjem 
posladkorjena sivka za okras sivkinega sirupa ali kakšne druge pijače