četrtek, 22. april 2021

Dan zemlje

    Naša lepa zemlja, naš zeleni planet, naša tako radodarna narava in na drugi strani človek, ki tako mačehovsko upravlja z naravnimi dobrinami, ki kopiči odpadke, onesnažuje vode in zrak, odlaga odpadke vsepovsod, uničuje naravo vse z namenom vedno večjega zaslužka in to ne glede na dolgoročne posledice katere bodo trpele generacije. Tak egoizem ki se ne ozira na dolgoročne posledice me jezi in boli. Najbolj pa me boli da marsikdo reče  "le kaj pa lahko jaz tu pripomorem". Seveda lahko, z manjšo potrošnjo, s podpiranjem malih lokalnih pridelovalcev zelenjave in sadja, da uporabljamo za premagovanj krajših razdalj kolo, da ne zavržemo hrane, ne uporabljamo kemikalij za čiščenje, gnojil za vrt, da uporabljamo in nakupujemo oblačila iz "druge roke", da varčno uporabljamo vodo, ne uporabljamo pvc vrečk za nakup sadja, zelenjave ampak doma sešite, da nismo pohlepni pri nabiranju zelišč in sadežev katere nam ponudi narava in pri tem ne uničujemo rastja, da ne trgamo zaščitenih rastlinskih vrst, da ne mečemo odpadkov vsepovsod, da....
   Ja lahko, vsakdo lahko po svojih najboljših močeh pripomoremo k ohranjanju narave ter njenih živalskih in rastlinskih vrst in ohranjanju le teh za prihodnje generacije. Narava nam ogromno nudi, zato bodimo do nje prijazni in hvaležni. 
    Dopoldan sem se zapeljala do bližnjega gozda ter nabrala listje gozdnih jagod, malin , mladih kopriv za čajne mešanice in nekaj cvetja pomladne vetrnice, cvetočega zimzelena in vijolic za herbarij, uživala v soncu, ptičjem petju in tišini. To pa je privilegij, ko se lahko dopoldan v miru in tišini sprehodiš skozi gozd. Hvala naravi in zemlji za vse to.













    

Ni komentarjev:

Objavite komentar