V teh zadnjih letih ko malce več vrtnarim in skušam pridelati čim več zelenjave za domačo uporabo, sem pričela shranjevati tudi domača semena. Tako vsakič pustim kakšen korenj peteršilja, korenja, čebulo, sadiko brstičnega ohrovta, gomoljne zelene, da mi osemeni. Potem poberem seme, ga posušim shranim v lonček, ter opremim z etiketo z opisom vrste semena in letom v katerem je bilo pridelano. Tako shranjeno seme sejem ali sadim v naslednjem letu.
Z leti sem ugotovila, no ali pa se mi samo dozdeva, da je pridelek iz domačega semena boljši, obilnejši in manj dovzeten za bolezni. Res je nekaj več dela, biti moraš kar dosleden in seme pobrati takoj ko je čas za to in je zrelo.
Z leti sem ugotovila, no ali pa se mi samo dozdeva, da je pridelek iz domačega semena boljši, obilnejši in manj dovzeten za bolezni. Res je nekaj več dela, biti moraš kar dosleden in seme pobrati takoj ko je čas za to in je zrelo.
Tako že nekaj let pridelam koničasto zelje, por, peteršilj, papriko, paradižnik, korenje, solato, grah, bučke, kumare iz lastnega semena.
Da poberem seme bučk, kumar, paradižnika, paprik je pa še čas.
Ni komentarjev:
Objavite komentar