četrtek, 16. junij 2022

Cantuccini - hrustljavi mandljevi piškoti

     Enostavni in hitro pečeni znameniti mandljevi piškoti, kateri izvirajo iz Toscane. Piškoti so dvakrat pečeni in zato malce trši ter primerni za pomakanje v kavo ali čaj, no naši sosedje jih pomakajo v sladko desertno vino, katerega izvor je prav Toscana. Kot že samo ime desertno pove, ga običajno uživajo po večerji v majhnih količinah in seveda v kombinaciji z zgoraj omenjenimi cantuccini.

In še recept povzet iz objave na spletu z nekaj popravki-dodatki:
450g moke
200g rjavega sladkorja
1 čajna žlička jedilne sode 
ščep soli
3 cela jajca in 1 rumenjak
1 jedilna žlica medu
vanilijeva aroma
naribana limonina lupinica ene bio limone in lahko tudi naribana lupinica ene bio pomaranče
1 čajna žlička likerja grenkih mandljev
200 g celih neolupljenih mandljev

    Najprej zmešamo suhe sestavine, nakar dodamo vse ostalo z izjemo mandljev. Testo na deski z dlanmi malce raztegnemo v debelejši kvadrat , nanj posujemo cele mandlje in jih s testom prekrijemo oziroma mandlje ugnetemo v testo. Le tega razdelimo na štiri dele in iz vsakega naredimo svaljek debeline cca 5 cm. Le te položimo na s peki papirjem obložen pekač in sicer malce narazen, ker med peko pecivo še naraste. Pečemo cca 30 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj. Ko pečeno pecivo vzamemo iz pečice , ga pustimo, da se rahlo ohladi, nakar vsako "štručko"z ostrim nožem malce pod kotom razrežemo na cca 0,5 cm debele rezine. Le te ponovno naložimo na pekač ter jih v pečici še za nekaj minut na vsaki strani popečemo.
     Midva jih nisva pomakala v desertno vino, so se pa krasno podali k mali skodelici dišečega esspresa. 









Ni komentarjev:

Objavite komentar