nedelja, 3. april 2022

Zelišča, samooskrba, nabiranje...

     Včeraj je bil pravi zimski dan, temačen, mrzel z rahlim sneženjem, kar pa mene in še veliko drugih udeležencev ni odvrnilo od obiska Festivala zelišč ki je potekal v Biotehničnem centru Naklo.
Dogodek se je pričel ob deseti uri dopoldan in skozi celoten dan so nam v prepolni predavalnici predavali avtorica številnih knjig Sanja Lončaro samooskrbi z zelišči, zeliščarica Jožica Bajc Pivec o  zdravilnih močeh regrata, Milan Kalan s prve registrirane zeliščne kmetije o pridelavi zelišč. Poleg predavanj je bila delavnica kako vzgojiti lastne sadike zelišč in zelenjadaric-Brigita Šušteršič, in na koncu še o medonosnih rastlinah in divjih opraševalcih-dr. Trajče Nikoloski.
     Veliko novega sem izvedela, izmenjala kar nekaj izkušenj, kupila dve knjigi, se sprehodila skozi prodajno razstavo okoliških izdelovalcev in pridelovalcev, pila čudovit zeliščni čaj za "dober dan", jedla krasen žajbljev sladoled s karamelnim in limetinim prelivom ter posut s posušenimi cvetovi -Strletova kmetija skratka združeno prijetno s koristnim.
      "Posledica" včerajšnjega dne je da planiram: 
-v prihajajočih dneh postaviti "hotel" za divje opraševalce, čmrlje, muhe trepetavke, hrošče;
-ko bo posijalo sonce in bo vsaj dva dni suho naberem regratove cvetove in morda naredim sirup,
-ob prvi priložnosti si v knjižnici izposodim knjigo Medovite rastline ter v prihodnjih dneh posejem seme sladkega pelina in janeževega ožepka, katero nam je prijazno razdelil predavatelj.
  







Ni komentarjev:

Objavite komentar