Tu ni potrebno narediti kvasca, ampak kvas nadrobim kar direktno med moko in zamesim testo.
1kg bele moke TIP 500
4 dag kvasa
1,8 dag soli
1-2 dag sladkorja
0,5 dl olja- jaz uporabljam oljčno olje
cca 4 dl tekočine (mleko ali voda)
Za bolj mlečni okus lahko dodamo mleko v prahu(na 1 kg moke cca 2žl. mleka v prahu)
Testo še pregnetem in naredim dolg svaljk premera cca 8 cm katerega narežem na koščke in naredim
krogljice.
Za izdelavo utora je najbolje uporabiti lesen valj premera cca 2 cm (pri meni je to ročaja neke stare metle odrezan v dolžini cca 30 cm, katerega sem zdrgnila z brusnim papirjem, ter detergentom in je v uporabi že leta).
Z valjčkom katerega predhodno pomokamo, pritisnite v sredino kroglice najprej z ene, in nato še z druge strani.
Slika je malo slabša, ampak za predstavo bo že...
Žemljice nato pustim vzhajati cca 10 minut. Jaz imam za ta namen ploščo stiropora oblečeno v prozorno folijo. Ta plošča je toplejša od kuhinjskega pulta.
Ko prelagamo žemljice na pekači, naj bo zgornja stran žemljic, na pekaču spodaj (jih obratno polagamo, kot vzhajajo).
Pečemo jih cca 8 minut (lahko tudi dlje- po občutku in odvisno od pečice) na začetku na temperaturi 230 stopinj, katero potem znižamo.
In za zajtrk imamo na mizi že tople dišeče žemljice. Skupaj z domačo jagodno marmelado je to res pravi posladek.
Ni komentarjev:
Objavite komentar