nedelja, 2. september 2012

Italijanski rožmarinov kruh

Na vrtu imam grmiček rožmarina, kateri čudovito diši. Ta rastlina je za uporabo v kuhinji sploh v poletnem času meni med ljubšimi. V kombinaciji s česnom in oljčnim oljem je nezgrešljiva kombinacija. Zato vam predlagam da specite Italijanski rožmarinov kruh ali focaccia kot ga imenujejo.

Potrebujete:

225g presejane nebeljene moke
1/2 žličke soli
7g (1 vrečka suhega instant kvasa)
4 drobno sesekljani stroki česna
sesekljane iglice dveh vejic rožmarina
po želji 10 razkoščičenih in grobo sesekljanih črnih oliv
1 žlica oljčnega olja

za preliv in posip

6 žlic oljčnega olja
2 žlički grobe morske soli (jaz uporabim samo eno žličko)
nasekljane iglice ene vejice rožmarina

Skupaj zmešamo moko, sol, kvas, česenj, rožmarin in po želji olive. Na sredino naredimo vdolbinico in vlijemo vanjo oljčno olje in 150ml tople vode. Zamesimo mehko testo, katerega na pomokani površini gnetemo 10-15 minut.
 
Položimo ga v naoljeno skledo katero pokrijemo z naoljeno prozorno folijo in naj vzhaja 45 minut.

Po vzhajanju testorahlo pregnetemo in razvaljamo v oval debeline cca 1 cm


Teso položimo na naoljen pekač in pokrijemo z naoljeno prozorno folijo ali prtičem in pustimo vzhajati še 25-30 minut.

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

S prsti po vsem testu vtisnemo vdolbinice pokapamo z 2/3 oljčnega olja in potresemo s soljo in rožmarinom.
 
Pečemo 25 minut, da testo dobi zlato barvo oziroma, ko potrkamo po dnu mora votlo zadoneti.
Preložimo ga na mrežico, da se shladi in prelijemo s preostalim oljem.Nato ga narežemo na manjše koščke.
Okusen prigrizek k pivu ali dobrem rdečem vinu.
 
Naj vam tekne
 
 
 





Ni komentarjev:

Objavite komentar