Poleg pa dišeč jasminov čaj
In še nekaj receptov
Linški piškoti
25 dag moke
7,5 dag sladkorja
12,5 dag masla
2 vanilij sladkorja
1 žlička pecilnega praška
1 jajce
1 žlica ruma
(običajno vzamem dvojno količino sestavin)
Iz vseh sestavin zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček,zavijemo v folijo in pustimo počivati na hladnem cca 60 minut. Nato testo razvaljamo cca 3-5 mm debelo in z obodcem izrežemo kroge. Pečemo v vnaprej segreti pečici na 180 stopinj cca 15 minut. Ohlajene piškote z izrezanim notranjim delom položimo na peki papir in jih potresemo s sladkorjem v prahu, preostale "polne" polovice pa premažemo z ribezovo marmelado ter stisnemo skupaj z "posladkorjenim" zgornjim delom.
Čokoladni rogljički
420 g moke
6 zavitkov vanilij sladkorja
3 rumenjaki
300 g masla
200 g mletih lešnikov
120 g čokolade v prahu
in za obliv
100 g čokolade
Iz sestavin zamesimo testo katero oblikujemo v hlebček, ovijemo s prozorno folijo in pustimo počivati v hladilniku cca 60 minut.Nato zvaljamo tanke svaljke, jih narežemo na koščke in oblikujemo v rogljičke. Le te pečemo v pečici segreti na 180 stopinj cca 10-15 minut. Ohlajene pomočimo v stopljeno čokolado in osušimo na mrežici
Medeni srčki
450 g medu
250g sladkorja
100 g masla
2 jajci
ščep soli
po 50 g citronata in oranžata
1 žlička mletega cimeta
1/2 žličke mletih klinčkov
1 kg moke
2 zavojčka pecilnega praška
za premaz
marelična marmelada
za obliv
200g grenke čokolade
Med, sladkor in maslo segrevamo in ves čas mešamo, dokler zmes ni gladka in spojena.nato odstavimo z ognja in mešamo še toliko časa, da je medena zmes samo še mlačna. Dodamo razžvrkljani jajci s soljo,na majhne koščke narezan citronat in oranžat (lahko tudi izpustimo),cimet,klinčke in moko presejano skupaj s pecilnim praškom.Testo dobro pregnetemo in razvaljamo na cca 0,5 cm debelo, ter izrežemo srčke, katere polagamo na pekač obložen s peki papirjem.Pečemo v segreti pečici na cca 200 stopinj na srednji višini cca 15 minut oziroma ko dobijo rjavo barvo. Še tople premažemo z marelično(ali kakšno drugo) marmelado in stisnemo po dva skupaj. Čokolado razpustimo v vodni kopeli in srčke potiskamo do polovice vanjo ter jih osušimo na mrežici.
Pa sladek dober tek, v kolikor se boste lotili peke
Ni komentarjev:
Objavite komentar