sobota, 31. avgust 2013

"Slaniki"

Danes je bil prelep jesenski dan in mogoče ena zadnjih sobot za zajtrk na vrtu. Sonce je bilo prijetno toplo, rastline pa so po dolgotrajnem sušnem obdobju in pripekajočem soncu po zadnjem deževju kar nanovo zaživele. Toplo sonce, jasno nebo, v tišini le brenčanje čebel katere so obletavale zadnje sivkine cvetove

, pa dišeča aromatična kava in sveže pečeni slaniki s tem se je začelo današnje jutro.


Pa da ne bom samo pisala vam bom postregla še z nekaj slikcami in pa receptom za "slanike" kot sem jaz poimenovala to slano pecivo. V Bosni to pecivo imenujejo slanci in na spletu lahko dobite veliko različic receptov, moj pa je sledeči.

 testo
250 g moke (lahko pol ostre)
150 ml mleka (če je testo pregosto ga kasneje še dodate)
25 ml olja (jaz dam oljčno)
1/2 vrečke suhega kvasa
1 mala žlička kisa (jaz dam jabolčnega)
1 mala žlička soli
1 mala žličja sladkorja

slani preliv
2 žlici moke
1 žlica gustina
1 žlica soli
ter toliko vode da dobite tako gosto zmes kot za testo za palačinke

Iz kvasa, mlačnega mleka, žlice moke in sladkorja naredimo kvasec. Vmešamo ga v moko , dodamo olje, kis in sol. Zamesimo gladko testo in pustimo da vzhaja.


Iz vzhajanega testa oblikujemo dolg svalj in ga razrežemo na koščke iz teh pa oblikujemo kroglice.


Vsako razvaljamo v obliko elipse in potem "zrolamo" v slanik.


 Polagamo jih na pekač prekrit s peki papirjem, ter jih vzhajamo še cca 10 minut. Pred pečenjem jih premažemo z mlekom.


Pečemo jih v vnaprej segreti pečici na 200 stopinj cca 10 minut. Pekač vzamemo iz pečice ter preko slanikov s pomočjo žlice pokapamo-prelijemo slan preliv, ter slanike pečemo še toliko časa da dobijo zlatorumeno barvo. Pečene pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo toliko da se skorja zmehča.

Dober tek vam želim. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar