sreda, 28. avgust 2024

Domača semena

     V teh zadnjih letih ko malce več vrtnarim in skušam pridelati čim več zelenjave za domačo uporabo, sem pričela shranjevati tudi domača semena. Tako vsakič pustim kakšen korenj peteršilja, korenja, čebulo, sadiko brstičnega ohrovta, gomoljne zelene, da mi osemeni. Potem poberem seme, ga posušim shranim v lonček, ter opremim z etiketo z opisom vrste semena in letom v katerem je bilo pridelano. Tako shranjeno seme sejem ali sadim v naslednjem letu.
     Z leti sem ugotovila, no ali pa se mi samo dozdeva, da je pridelek iz domačega semena boljši, obilnejši in manj dovzeten za bolezni. Res je nekaj več dela, biti moraš kar dosleden in seme pobrati takoj ko je čas za to in je zrelo.
    Tako že nekaj let pridelam koničasto zelje, por, peteršilj, papriko, paradižnik, korenje, solato, grah, bučke, kumare iz lastnega semena.

 

seme čebule- spomladi ga bom posejala in skušala pridelati lastni čebulček


seme peteršilja


seme korenja


seme solate


zbirka semen, čebula, korenje, solata, grah, gomoljna zelena, peteršilj, motovilec, koničasto zelje, brstični ohrovt...

peteršilj

korenje

solata

por

    Da poberem seme bučk, kumar, paradižnika, paprik  je pa še čas.

torek, 20. avgust 2024

Poletje je...


...ko nam je vroče, so počitnice, jemo sladoled in se otepamo komarjev,

je pa tudi čas, ko ustvarjamo z vnuki,

ko grah že drugič dozori

in ko ima za kosilo vsak svojo solato. 

Ko vso zelenjavo naberem na vrtu,

ko sušim zelišča 

in ko so breskve najbolj sočne in sladke.


Ko se bazilika razraste v prave grmičke in naredim sivkino olje, pesto in jo posušim,


ko je čas za lahkotnejše branje


ter za posedanje in osvežilno pijačo.


Ko je zjutraj še prijetno hladno in na široko odprem okna in zadišijo rožmarin, timijan, origano...

ko dozorevajo paradižniki, paprike, bučke, kumare








in je čas za obisk bazena z vnuki.

Ko na mizo postavim lep poletni šopek


in obiščemo okoliške gričke.


Ko je čas kuhanja marmelad, kompotov 



in ob koncih tedna za malo daljše kolesarske izlete.



Ja poletje ni samo sinonim za neznosno vročino, komarje, sušo, ampak ima tudi svoje čare... 

sobota, 17. avgust 2024

Po lepi Gorenjski

     Naš današnji cilj je bila Radovna, zato smo se od doma odpeljali že ob  šesti uri zjutraj, ko se je sonce šele začelo prebujati, vedeli pa smo, da imamo pred seboj dolgo pot in bo nazaj grede že vroče.
V teh dopustniških dneh, se trudimo in tako tudi načrtujemo kolesarske izlete, da se v čim večji meri izognemo turističnih krajev in vozimo po stranskih manj prometnih cestah. 
    Tako je bilo tudi danes, po stranskih do Jesenic in potem po kolesarski ,ki ima nekaj kratkih a dokaj strmih vzponov 15% in 17% do Mojstrane. Kratek postanek za kavo, nakar nas je čakal lep šest kilometerski vzpon do Radovne, ki se konča s kratkim spustom. Prekrasna zelena dolina, ki jo obkroža venec gora, cesta skozi dolino pa polna kolesarjev, pohodnikov in tudi nekaj avtomobilov. Del ceste skozi Gorje do Blejske obvoznice je bil kar prometen, smo se pa turistične gneče na Bledu uspešno izognili z vožnjo po kolesarski stezi ob obvoznici. Se je pa kolona pločevine vila nepretrgoma vse do Lesc in še dlje.
Mi pa smo ponovno izbirali stranske ceste (čeprav so bile v tem delu dneva tudi te že dokaj prometne) za vračanje proti domu. Še en lep izlet po naši prekrasni zeleni deželici.


































ponedeljek, 12. avgust 2024

Ko nas narava obdari

     Letos je narava (vsaj v naših krajih) radodarna s sadjem, ki je bogato obrodilo. Slive, hruške, jabolka, maline, robidnice...
Veliko je sadja in ker so bile veje tako polne slastnih sadežev, smo se jih najedli, podarili in seveda presežek predelali. Doma je bela medena sliva bogato obrodila, soseda pa me je prosila, naj še pri njej naberem modrih sliv. Iz teh skuhan džem z vinskim kisom, sladkorjem in rumom je meni eden najokusnejših, pa še barva le tega je zaradi same barve sadeža čudovita. Pa sem skuhala še džem. Res sem ga kuhala skoraj tri ure, vendar je ves trud poplačan s čudovito barvo in okusom. In kljub temu, da so drevesa stara, niso nikoli "špricana" z raznimi kemičnimi pripravki v celi košari sadežev ni bilo niti enega črvivega. Jutri nesem sosedi v zahvalo kozarček ali dva😊.






sobota, 10. avgust 2024

Okoliški hribčki

     Smo se odpeljali v še malce megleno, vendar prijetno hladno jutro, dokler vroči sončni žarki niso prepodili hladu in posušili meglic.



Danes smo vrteli pedala po okoliških gričkih. Lepi so in tako zelo zeleni, da se jih kar ne moreš nagledati  
Sovra, Vrsnik, Govejk, Ledine, Mrzli vrh ...

Ja, nekoč bom prehodila ta del Škofjeloškega pogorja, tako počasi, z nahrbtnikom v tišini in s svojimi mislimi, bom legla v travo in opazovala oblake, občudovala vso to neskončno lepo naravo, nekoč...