četrtek, 2. december 2021

Sladki čas

     Vsako leto v tem času se ponavljam, pečem Miklavževe piškote. Nekaj jih je po receptih, ki so stalnica v prazničnih dneh, se pa vsako leto najde kakšen nov.

baseljski medeni piškoti s citronatom in arancini -res enostaven recept 

250g medu
250g sladkorja
ščep soli
4 žlice vode
segrevajte dokler zmes ne bo gladka nato ohladite
400g moke
2 žlički pecilnega praška
žlička cimeta
pol žličke mletih klinčkov
noževa konica muškatnega oreščka
moko skupaj s pecilnim praškom presejte dodajte dišavnice ter 2/3 mešanice dodajte ohlajeni medeni zmesi
preostalo 1/3 zmešajte z
200g mandljevi lističi
100 g citronata in arancinov
ter vse skupaj vmešajte v medeno zmes
Testo razvaljajte (jaz razvaljam kar na peki papirju cca 1 cm debelo-če se lepi na rahlo popršite z moko) ter pecite25-30 min/180 stopinj
Še vroče pecivo prelijte z mešanico 200 g sladkorne moke in beljaka (jaz zmešam kar z mikserjem) ter takoj razrežite.


dišavni orehovi rogljički

100g rjavega sladkorja
140 g mletih orehov
1 žlička pimenta
1 žlička mletega cimeta
1/2 žličke mletih klinčkov
1/2 žličke mletega kardamona
malo limonine lupinice
200 g masla
1 jajce 
1 rumenjak


lincerji z mandeljni

210 g masla
1 rumenjak
1 jajce
75 g sladkorne moke
50g mletih mandljev
250g moke


medenjaki 

na začetku so res trdi, po nekaj dneh pa se zmehčajo in so krasni
450g medu
250g sladkorja
100g masla
zmes segrevamo in neprestano mešamo dokler zmes ni gladka, odstavimo in mešamo še naprej toliko časa da je zmes mlačna.
ščep soli
1 kg moke
2 pecilna praška
žlička zmletega cimeta
pol žličke zmletih klinčkov
jaz dodam kar po žličko vsake dišavnice, dodam pa še malce pimenta
jajca razžvrkljamo skupaj s soljo, moko presejemo skupaj s pecilnim praškom ter dodamo dišavnice, dodamo ohlajeno medeno zmes in vgnetemo voljno testo. Lahko dodate še po 50g nasekljanega citronata in oranžata (jaz ju izpustim). Testo naj počiva v hladilniku kakšno urico nato ga malce pregnetete in primerno je za obdelavo. Testo zvaljajte cca 5 mm debelo, izrežite piškote ter jih pečete cca10-15 min na 180 stopinj. Premažite jih z ribezovo, marelično ali kakšno bolj kiselkasto marmelado, ter na koncu okrasite s čokoladnim oblivom marmelado
lešnikovi in kokosovi trikotniki
limonine zvezdice


limonine zvezdice


lešnikovi in kokosovi trikotniki




2 komentarja:

  1. Videti so zelo slastni! Hvala za recepte.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja domači jih kar pohvalijo, jaz pa po nekajdnevni peki dan ali dva nimam nobene želje po sladkem. Sicer sem zelo sladkosneda.

    OdgovoriIzbriši