ponedeljek, 29. april 2013

Rožice iz blaga, brez šablone

Ko se mi naberejo ostanki blaga, katere ne morem nikjer več porabiti naredim rožice.

Danes sem naredila take, za katere ne potrebujemo šablone (v tem primeru sem jo uporabila samo kot pripomoček za obris krogov). Pomembo je le, da izrežemo pet enakih krogov iz blaga.
 
 
 
 
 
 
Krog prepognemo na polovico in potem kakšne tri do štiri mm od roba šivamo prav tako dolge enakomerne šive in brez prekinitve nanizamo vseh pet prepognjenih krogov.

 
Na koncu nabrane "cvetne listke stisnemo skupaj, da dobimo obliko rožice in zašijemo skupaj
 
 
 
Pri šivanju rožic na končni izdelek sredino zakrijemo s kakšnim lepim okrasnim gumbom.
 
 
 
 
 
 
 

nedelja, 28. april 2013

Tradicionalna praznična kolesarska trasa

Ja res je že tradicionalna, no kakšen dan gor ali dol odvisno od vremena. Tako sem se včeraj zjutraj odpeljala proti Železnikom. Že v "soteski" Selške doline so priletele prve kaple. Oh danes pa bom mokra sem si mislila. Pa še nebo je dobivalo vedno temnejše odtenke.Obrnem še zmeraj lahko sem si mislila in tišala kolo po dolini navzgor. Od tistih nekaj kapelj potem z dežjem ni bilo nič. V Železnikih sem zavila desno proti Rudnem in Dražgošam. Cesta je še vedno tako razkopana in prav paziti je potrebno, da ne zapelješ v kakšno luknjo. Potem pa vzpon proti Dražgošam, kjer sem se že pošteno ogrela ampak kakšen mir, nobenega prometa, samo jaz, klanec in kolo. V Dražgošah sem se ustavila toliko, da sem oblekla anorak in se potem spustila proti Jamniku, oziroma malo prej je odcep za Podblico in naprej proti Besnici. Tu se je pokazal celo sonček. potem pa samo še preko Orehka na Breg in ob železniški progi proti domu. Moja priljubljena trasa in slabih 60 km.

 
 
 
 
 

Panna cotta ali kuhana smetana

Ker prav vsi družinski člani obožujejo to sladico jo naredim večkrat, običajno ob koncu tedna. Je enostaven recept in najbolje je, da jo pripravite kakih 6 ur prej, ampak pri nas nebi zdržala toliko časa v hladilniku in ker mi običajno primanjkuje časa, jo postavim za kakšno urico v zmrzovalnik, da se strdi.
In sedaj recept:

500g sladke smetane
1 vanilijev strok
50g sladkorja
2 lističa želatine

Strok prerežem in postrgam semena, ter jih dodam v smetano, prav tako strok, 50 g sladkorja in vse skupaj ob mešanju zavrem.Nato zmanjšam ogenj in kuham še približno 10 minut. Medtem namočim lističa želatine v malo hladne vode. Ko je smetana kuhana jo odstavim iz ognja ter dodam zmehčana in ožeta lističa želatine in mešam toliko časa, da se razpustita.
Smetano nalijem v modelčke ali kozarčke katere sem predhodno oplaknila z mrzlo vodo. Smetano postavite v hladilnik  ali če ste bolj na tesno s časom v zmrzovalnik, da se strdi.
Sedaj je čas, da naredimo preliv, ta je običajno iz gozdnih sadeže,lahko pa tudi višenj, breskev...
Jaz sadje segrejem v kozici dodam amareto (ali kakšen sadni liker) in sladkor v prahu po okusu in počasi dušim.
Običajno strjeno smetano zvrnemo na krožniček in prelijemo z ohlajenim sadnim prelivom. jaz pa postopek poenostavim in sadno omako dodam kar v kozarčke ali modelčke.
Res enostavna sladica za štiri sladkosnede.

 

nedelja, 21. april 2013

Mucka

Popoldan, ko je še sijal sonček, sem "okupirala" mizo na vrtu s svojimi šiviljskimi pripomočki, blagi in trakci. Po kakšni uri, pa je veter začel premočno pihati in pripravljati se je začelo k dežju, zato sem se z vso šiviljsko kramo preselila v notranjost. Pa sem prerisovala kroj in šivala, pa polnila male tačke in trebušček s polnilom. Sešila malo oblekico in ker se mi je zdela prekratka še hlačke. Na koncu sem prišila ušeska izvezla smrček in učke ter pritrdila brkice in nastala je mucka.

 
 
 
 

Kolesarjenje do "Naceta"

Nisem imela prav veliko časa, za kakšno malo daljšo turo, pa sem jo do kosila skočila do "Naceta", kot Ločani imenujemo znano kolesarsko pot, katere del poteka po cesti proti Poljanski dolini, potem pa se odcepi desno proti Lubniku. Pot se potem okoli 7 km vzpenja  in na njej kolesarji radi preizkušamo svojo vzdržljivost. Na koncu sta dve gostišči starejše"pri Nacetu" in pa novejše"Malina". Obe gostišči sta v toplejših mesecih polni kolesarjev in pohodnikov, vsaka za sebe pa vodita kolesarsko knjigo, kjer najbolj zagnani beležijo svoje vzpone. Mislim, da jih je potrebno v letu dni nabrati okoli štirideset. Od tu je tudi najkrajša pot na Lubnik.


 
 
 
 
 
 
 

Vse barve pomladi...

Pretekli teden je bilo čudovito vreme, na vrtu pa je čakalo toliko dela. OIn sem sejala, sadila, prekopavala, gnojila, no včeraj pa sem se posvetila še cvetličnemu deli, kateri mi je najljubši.In moja obsedenost z rožami nima meja. Vrtnarije so v tem letnem času ena redkih "trgovin" mimo katerih ne morem da nebi kupila kakšne rože,zelišča ali semena.
Je pa potem res veselje pogledati na vrt, kjer se razcvetijo prve najzgodnejše čebulnice in potem vseskozi do jeseni cvetijo različne trajnice.









 








nedelja, 14. april 2013

Kooooončno lep konec tedna

Lepo vreme in ravno prav toplo za na kolo. In sva šla v soboto in v nedeljo. Ampak danes zjutraj sem pa morala prej še malo stegniti noge z enim krajšim tekom. Slaba desetka, čudovit dan, prebujajoča narava, gozd... Sproščujoč tek stran od hrupa in prometa, spremljal me je samo glas kukavice in udarjanje detla ob drevesno deblo. Poti med polji so bile še malo namočene od zadnjega dežja vendar nič zato. Tak tek v nedeljo zjutraj mi je nekaj najlepšega.


 
 
Storžič in Zaplata
 
Osovnik
 
Lubnik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poseben dan

Petek je bil kljub turobnemu vremenu poseben dan. Starejši sin je diplomiral in to smo proslavili z manjšim družinskim srečanjem. In v četrtek je bilo potrebno speči malo domačih piškotov. Nekaj pa jih je še ostalo za spodnjo fotografijo...

 
rumove lunce, linški piškoti z domačo borovničevo marmelado in lešnikovi rogljički
 
 
minjone z marelično marmelado in marcipanom nisem uspela ujeti v objektiv, ker so prej poniknili   ...
 
 

sreda, 10. april 2013

Kar najdemo v hladilniku...

... in nastal je večerni prigrizek. Iz sestavin katere so bile v tistem trenutku hladilniku...polovička kvasa, črne olive, svež rožmarin iz lončka, pa malo oljčnega olja in košček parmezana, moka in voda za kvasec. Tako to je vse.Naredila sem kvasec, ga zamešala v moko dodala malo oljčnega olja, nasekljane črne olive ter rožmarin, zamesila mehko testo in pustila da je vzhajalo.Testo sem razvaljala za kakšen prst debelo, ga posula z naribanim sirom in ponovno pustila vzhajati. Medtem sem segrela pečico na 200 stopinj in pekla toliko časa, da se je sir zlato obarval. Ploščat kruh sem narezala sem na kocke in poleg postregla črne olive. Ta trenutek ko to pišem, je družinica kruh že pomalicala.