sobota, 24. november 2012

Koncert Manouche

Včeraj je bil v nabito polni Cvetličarni koncert skupine Manouche. Skupina igra elektro swing s pridihom etno glasbe. Prvič sem jih slišala na letošnji podelitvi Viktorjev in že takoj so me zasvojili lahkotni ritmi glasbe 50.let.
http://www.youtube.com/watch?v=CaM1efQrNXM


Zanimiv začetek koncerta, s predskupino na bobnih.
 
 
 
 
 
 
Zoran Predin,sestre Trobec in Manouche
Alenka Godec
 
Super koncert,super vzdušje,polno pozitivne energije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

četrtek, 22. november 2012

Ven iz megle

Smo se odpeljali ven iz te goste megle na od burje prepihano, vendar sončno Primorsko, oziroma bolj natančno v Trst.
Dolgo je že, kar sem bila nazadnje v Trstu, tako dolgo da se nisem popolnoma nič znašla. Vendar bil je lep dan, kavo imajo še zmeraj noro dobro, promet pa noro kaotičen.
Dobro smo izkoristili lep dan in kar težko se je bilo vrniti v to megleno mračnost .

 Skuter je prevozno sredstvo, s katerimi si v teh s prometom natrpanih mestih najbolj mobilen.

 
 
 
 
 
 
Nekatere stavbe še kažejo svojo nekdanjo veličino in blišč.
ILLY in trgovina z vsemi mogočimi kavami predvsem za kuhanja v " kofeteri".
 
 
 

 
Stara kavarna v mestnem središču in
 
 
okusna , dišeča,aromatična kava.
 

nedelja, 18. november 2012

Ovitki za telefon


Imela sem čisto malo časa, pa sem se malo igrala za šivalnim strojem in nastala sta dva ovitka za prenosni telefon. No trije, ampak enega si je nekdo že prilastil.
 
 

Vse barve jeseni

Velikokrat premišljujem, da imamo res srečo, da živimo na tako lepem koščku našega planeta. Tu kjer so izrazite meje med letnimi časi,kjer lahko obujem superge in čez deset minut že tečem skozi gozd, kjer nas okoli in okoli pozdravljajo gore,kjer še vidimo sonce in zvezde in ga ne zakriva smog,kjer potrebujemo dve uri vožnje in pridemo do morja ali jezera. Ja res smo lahko srečni, ampak kaj ko se tega zavemo vse premalokrat.


Tako mirna in tiha, nedavno tega, pa je bila prav strašljivo divja.
 
 
Daleč je Sora med zadnjim deževjem naplavila mivko.
 
 



Kakšne čudovite barve so lahko jeseni, nebo pa tako modro...
 
 

 
 
Breza je meni najljubše drevo, ker je lepa prav v vseh letnih časih.


 





 
 
 

četrtek, 15. november 2012

Marmorni šarkelj

Ja to pecivo-marmorni šarkelj je izhod v sili, ko vem, da moram nekaj na hitro speči. Hči -prava čokoholičarka pravi, da je to pecivo tako suho, da se kar iz ust pokadi.To pa samo zato ker v njem ni koščkov čokolade, kljub temu pa ga zmanjkalo v dveh dneh.

Potrebujemo
300g moke
1 pecilni prašek
4 jajca
180g sladkorja
2 dcl mleka
2 žlici ruma
120g masla
2 žlici grenkega kakava pomešanega z žličko sladkorja ali pa 6 dag čokolade v prahu


Gladko vmešamo maslo dodamo sladkor (nekaj ga prihranimo za sneg) in pa rumenjake.Prilijemo mleko in rum  ter polovico moke s pecilnim praškom. Šele sedaj vse skupaj zmešamo, ker če bi takoj ko smo dodali tekočini brez moke, bi se nam testo lahko sesirilo. Narahlo vmešamo preostalo moko in sneg iz štirih beljakov.
Polovico mase vlijemo v namazan pekač, v ostalo polovico, pa vmešamo kakav in vlijemo na belo maso v pekaču. Z vilicami masi narahlo premešamo med seboj.

 
Pečemo pri 180 stopinjah 30-45 minut.
 
 
 
Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo k kavi ali čaju.Zares dobri so čaji iz čajne hiše http://www.cha.si/
 
 


 


 
 

torek, 13. november 2012

Pletem za male in velike

Turobni in kratki dnevi so kot nalašč da kaj spletem. In res sem dva dni pletla za male mrzle nogice petletne deklice
 
 
 


in pa za malo večje glave .

 
 

ponedeljek, 12. november 2012

Ljubi kruhek

Ob koncu tedna večkrat spečem kruh. Osnova je bela moka cca 1/2 kg, malo soli 1/2 dcl oljčnega olja in pa 1/2 kocke kvasa raztopljenega v topli vodi s ščepcem sladkorja in malo moke. Kvasec potem prilijem k moki, dodam sol in pa olje in vgnetem v testo, katero naj bo mehkejše, zato sestavine oziroma količino moke in tekočine temu sproti prilagajamo. Le to potem pustim vzhajati na toplem 3/4-1 ure. Stresem na pomokan pult , zopet pregnetem in oblikujem v hlebček ter prestavim v pekač. Na vrhu naredim tri globoke zareze in pustim vzhajati še cca 15 minut. Kruh potisnem v pečico segreto na 220 stopinj in pečem pri tej temperaturi cca 10-15 minut nato pa temperaturo znižam na 180 stopinj in pečem še 1/2 ure. Seveda pa je vse to odvisno od pečice in se ni potrebno trdno držati teh časov in temperatur, temveč pečemo po svojem občutku.
Lahko pa v to osnovno mešanico vmešamo drobno sesekljane orehe, ali oljke in slanico v kateri so bile vložene,sušen paradižnik, pač vse je odvisno od želje in okusa.



torek, 6. november 2012

Ena leva ,ena desna

Tak naslov ena leva ena desna ima meni priljubljen blog športnice,matere in gospodinje katerega večkrat preberem. V mojem primeru pa to pomeni pentlje leve in desne,pletilke,volno in na koncu izdelek.In ko se začno dnevi krajšati, ko pritisne mraz, potegnem na plano klopke volne in pletilke in pletem, nogavice,rokavice, kape, pa kakšen pulover... kolikor mi pač čas dopušča.
Tokrat je nastal par rokavic.

nedelja, 4. november 2012

Le kaj bi za sladico?

Ko je tak deževen konec tedna vem da potrebuje moja družine kaj sladkega, za doooooolgo mračno,deževno popoldne. Pa sem spekla skutne rogljičke nadevane z lešnikovim nadevom. Lahko bi jih nadevala tudi z marmelado, ali čokolado samo da je sladko za naše sladkosnede, no tudi jaz nisem izjema.

 
Poleg pa lahko postrežemo čaj,kavo ali pa kozarček zeliščnega bermeta.